Digital revolution

Fredagen 17 april gick jag med min dotterson, Dante, på Tekniska museet för att se utställningen Digital Revolution. Den handlade ganska mycket om dataspelens utveckling och den digitala teknikens revolution inom musik, film, video och internet.

Jag hänger knappast alls med i de nya spelen som utvecklats på nätet, men fascinerad av tekniken blir jag. Kanske är detta den nya tidens verkliga konst, som fångar, åtminstone mig, betydligt mer än sk modern konst.

Dante gillar spel. På bilden är vi på väg och han kan inte slita sig från det senaste, ett spel på telefonen som heter 2048. När jag tyckte att det var dags att säga ifrån föreslog jag att vi skulle spela varannan gång (ett spel tar ca 5 min). Vad hände? Jag blev så biten att jag laddade ner spelet i min telefon när jag kom hem – och fortsatte att spela. Nu har jag äntligen lärt mig hur man skall uppnå över 5000 poäng. Mitt rekord är 10580. Jag har också lärt mig att balansera min nördighet av spel med andra spel – och andra aktiviteter. T ex fotografering, matlagning, läsning, trädgårdsarbete, växthus, samtal och sång.

Men egentligen - vad är den digitala revolutionen i jämförelse med den biologiska evolutionen?

Nu för tiden, fyra år senare, spelar jag 2048 mycket sällan, man tröttnar. Men om det händer någon gång blir jag besviken och jag inte kommer upp till 2048.

Ett par gånger har jag nått 4096 och rekordet ser du här.