Kortsiktig svensk politik

Idag, 18 januari 2019 blev regeringsbildningen klar. Kortsiktigt kan den tyckas bra men på lång sikt är den en katastrof.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet de gröna, som ogärna vill släppa ifrån sig makten, väljer att med stöd från Centern och Liberalerna administrera en politik som leder till ökade klyftor i samhället. Och det är just dessa ökande klyftor som utgör grogrund för den högerpopulism som råder.

Varifrån skall kritiken mot en sådan politik komma? - Ja inte är det från SD, M eller KD. Visst kommer dom att opponera sig men knappast för att minska klyftorna i samhället och värna de som behöver samhällets stöd. Deras oppositionspolitik kommer att gå i motsatt riktning; med nyckelorden tillväxt, sänkta skatter och minskade bidrag.


Carl Schlyter, tidigare framträdande miljöpartist kallar den politik som nu förs i Sverige för nyliberal experimentverkstad. Jag är benägen att hålla med.
Lyssna på Schlyter i ett inslag från P1-morgon 17 januari 2019 (klicka på bilden – ca 5 min långt)

eller läs hans förklaring varför han lämnar Miljöpartiet.


Den omställning av samhället som behövs för att klara klimatkris och övriga miljömål är ett långsiktigt projekt. Där behövs Omställningsrörelsen, Greenpeace, Naturskyddsföreningen och andra goda krafter.

Även Miljöpartiet de gröna behövs, men inte för att sitta vid makten och bedriva en nyliberal politik som ökar klyftor.