Spelmissbrukare - kanske det...

Jag spelar svart och är på draget. Tre drag till och vit ger upp. Noteringarna, sist på sidan, ger svaret!

Spelmissbrukare?


Ibland funderar jag över mitt eget beteende. Är jag spelmissbrukare eller bara lite mer än vanligt intresserad av spel av olika slag. Det handlar, just nu, främst om schack på nätet.


Chess24.com är en bra site som förenar spelare med ungefär samma spelstyrka över hela världen. Det blir i värsta fall lite drygt tio partier per dag, alltså så där en tre timmars spel. Oftast på kvällarna när den äkta hälften har lagt sig. Hon beklagar sig ändå över sin osociala make.


Sen spelar jag lite andra spel också, typ Svenskt Bräde, kortspel, majong, Ticket to Ride och Monopol (med barnbarnen) och någon enstaka gång poker (bara äran står på spel). Egenspelen på paddan, Sudoku och 2048 kan skingra tankarna ibland när inga särskilda göromål är för handen.


Är detta spelmissbruk? Klart att jag hellre skulle vilja använda min tid till att bli en duktig musiker, opinionsbildare, litteraturkunnig eller allmänt klok inom något annat område, typ kost och hälsa, konst, dans eller bara aktiv motionär.


Ja – vi har alla våra sidor. Det är lätt att bli nörd. Kanske en mänsklig egenskap som inte är så ovanlig trots allt.

Tillagt 6 april 2020


I corona-tider och allmän oro både hemma och i världen, finns det också en annan tanke med spelandet; det är ett sätt att för några ögonblick fokusera på något annat.

Jag spelade kvartsfinal i nätmästerskapet i Bräde igår på internet (sweboard.com). Matchen live-streamades på Facebook i gruppen Vi som spelar bräde (och finns där också att titta på i efterhand).

Kunde inte avhålla mig från att i den lilla pausen mellan spel 1 och 2 lägga in min filosofiska betraktelse i chatten:


inte bara kul och underhållande med brädspel – det är oxå ett sätt att för några ögonblick fjärma sig från allt som händer just nu.