Primörsoppa

I mitten av maj, då är det rätt tid att plocka. Det kräver ingen förberedelse, såsom sådd eller vårdande av dyrt inköpta plantor – det är bara att gå rakt ut i naturen. I princip var som helst där du bor finns råvarorna i massor. Det handlar om brännässlor och kirskål, den översta delen av växten, företrädesvis bladen. Och som krydda några kvistar libbsticka.


Redskapen du behöver är en hink och när det gäller nässlorna ett par bra handskar.


Plocka så mycket du orkar. Skölj och förväll skörden var för sig (libbstickan kokar du tillsammans med kirskålen). Häll bort vattnet som du använt till kirskålen (eller använd det heta vattnet till en ny omgång om du har en stor skörd).


Nässlorna: förväll i ca 10 min, pressa ur vattnet och hacka. Förpacka i mindre portioner, ca 50 g och frys in.


Kirskålen: förväll i ca 5 min, pressa ur vattnet och hacka. Förpacka i mindre portioner, ca 50 g och frys in. Ett alternativ till att hacka är att köra med mixer och hälla upp på små plastflaskor och frysa in.


Tillagning: blanda en portion nässlor och en portion kirskål och lägg i en kastrull med god buljong, t ex 1,5 l vatten och två hönsbuljongtärningar. (Använder du nässelvattnet räcker det med 1 buljongtärning). Blanda ut en rågad sked vetemjöl i lite mjölk och häll i långsamt under omrörning, tillsammans med en klick smör och 1 dl grädde. Känna av om det behöver kryddas. Lite vitpeppar räcker antagligen.


Ett alternativ när det gäller kirskålen är att laga den som spenat. Smaken från libbstickan passar perfekt (plus ev 1/2 buljongtärning).

Så här ser det ut i vår hallonhäck – det förbaskade ogräset kirskål är skördat långt innan det blivit så här stort.