Spelets idé - janspelet


Har du ingen aning om vad svensk brädspel är kan du börja med att titta på det här klippet från Arbetarbladet som gjordes hemma hos mig veckan efter att jag blivit svensk mästare.

Vill du lära dig (den lite tyngre vägen) genom att läsa spelreglerna så återfinns dessa på brädspelsvännernas hemsida.

Den snabbaste förklaringen vad själva spelet går ut på får du ändå här; 7 steg mot jan-vinst.


Först ändå några allmänna reflexioner:

Brädspel är ett krigsspel mellan två motståndare. Du kan se digsjälv som en general eller härförare. Som alltid måste veta vad du vill åstadkomma – ha strategin klar för dig. Samtidigt måste du planera för och förbereda dig för både lyckliga och olyckliga omständigheter (tärningarna). Om motspelaren utnyttjar ett tärningsslag dåligt är det bara att tacka och ta emot.


Vid tävlingar spelas matcher som vanligtvis innebär bäst av tre spel mot samma motståndare. Det finns sex olika sätt att vinna ett spel på men lyckas du vinna bara ett av de tre spelen på jan vinner du oftast matchen. Då skickliga spelare möts slutar ungefär ett av tre spel med jan.

Några vårar på 10-talet ledde jag en studiecirkel på Vasamuseet. Min tanke var att inte bara lära upp nybörjare att spela  Svenskt Bräde utan att också få lite mer erfarna spelare att spela lite bättre. Materialet nedan är i huvudsak hämtat från mina förberedelser för studiecirkeln. Men börja med sidan 7 steg mot jan-vinst.




Lär dig mer om hur du...


bör tänka på spelets olika faser

börjar spelet

har både anfall och försvar i tankarna

vinner kampen om initiativet

spelar upp ett jan-läge

vinner på jan

försvarar dig mot jan

förbereder dig för vackra spel och hemspel

alltid ha strategin klar för dig