Listor

Ska du lösa ett problem - gör en lista!


Vad är det som gör att vi är så förtjusta i att lista upp saker och ting. Vet inte! Bara att konstatera detta faktum. Det underlättar och strukturerar vår tillvaro. Ta t ex inköpslistan, att göra-listan, packlistan eller kom ihåg-listan.

För att inte tala om alla listor som hör det politiska- och föreningslivet till: medlemslistan, listan över styrelseledamöter, listan över alla funktionärsuppdrag mm mm.


En lista måste ha minst tre item, eller delar.

ASAM


Sex ödmjuka tjänare 1)

10 sjövettsregler

       

  1) se sist på sidan

Kan göras som en t ex en pricklista, prioriteringslista eller en nummerordnad lista – alla funktionerna finns för övrigt i både text och kalkylfunktioner i olika dataprogram. Kan listan på något sätt presenteras med hjälp av något slags kom-ihåg funktion, t ex att delarna börjar på samma bokstav eller att inledande bokstav bildar något uttryck, lätta att minnas, är det en klar fördel. Har du t ex hört talas om KASAM (begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet) – den typen av listor återkommer jag till i ett mer seriöst sammanhang.


Håll tillgodo här med några mer prosaiska listor. Sjövettsregler är den ena. Den andra är min älsklingslisa; den engelske författarens Rudyard Kiplings lista, eller förteckning, över sina ödmjuka tjänare, som har lärt honom allt. Så här uttrycker han sig:


I keep six honest serving-men

(They taught me all I knew);

Their names are What and Why and When

And How and Where and Who.