Listor

Ska du lösa ett problem - gör en lista!


Vad är det som gör att vi är så förtjusta i att lista upp saker och ting. Vet inte! Bara att konstatera detta faktum. Det underlättar och strukturerar vår tillvaro. Ta t ex inköpslistan, att göra-listan, packlistan eller kom ihåg-listan.

För att inte tala om alla listor som hör det politiska- och föreningslivet till: medlemslistan, listan över styrelseledamöter, listan över alla funktionärsuppdrag mm mm.


En lista måste ha minst tre item, eller delar.

  • KASAM
  • Sex ödmjuka tjänare 1)
  • 10 sjövettsregler

       

  1) se sist på sidan

Kan göras som en t ex en pricklista, prioriteringslista eller en nummerordnad lista – alla funktionerna finns för övrigt i både text och kalkylfunktioner i olika dataprogram. Kan listan på något sätt presenteras med hjälp av något slags kom-ihåg funktion, t ex att delarna börjar på samma bokstav eller att inledande bokstav bildar något uttryck, lätta att minnas, är det en klar fördel. Har du t ex hört talas om KASAM (begriplighet, hanterbarhet och meningsfullhet) – den typen av listor återkommer jag till i ett mer seriöst sammanhang.


Håll tillgodo här med några mer prosaiska listor. Sjövettsregler är den ena. Den andra är min älsklingslisa; den engelske författarens Rudyard Kiplings lista, eller förteckning, över sina ödmjuka tjänare, som har lärt honom allt. Så här uttrycker han sig:


I keep six honest serving-men

(They taught me all I knew);

Their names are What and Why and When

And How and Where and Who.


No Copyright  ©  No Rights Reserved