7 steg mot jan-vinst


Utspelet.

Här har du först startläget, 15 brickor i boet. Du är vit.

Du flyttar brickorna motsols efter tärningarna, på den egna sidan. När en bricka ligger ensam kallas det en blotta, sårbar för utslagning. Band innebär att två eller fler oslagbara brickor ligger på samma tunga. På din egen sida, kvarter ett och två, får du inte lägga band förrän på sista tungan, den sk huken.

Så här kan det t ex se ut. Du har haft bra slag och din motståndare lite sämre (han flyttar också motsols).

Kampen om initiativet

Du har lyckats få tre band i motståndarens första kvarter (ditt tredje). Det är ett bra läge för om du slår ut en motståndarbricka får han spela vidare först när den brickan är inspelad igen. En utslagen bricka läggs på kanten. I fallet som visas på bilden spelar motståndaren in brickan med en tvåa eller fyra på någon av tärningarna. Observera att när du slår dubbelslag så får du dubbla tärningsslagen.
I detta läge har du ett tydligt initiativ och skaffat dig en vall med tre band i rad. Han behöver alltså en fyra för att komma över vallen.

Janspelet

Nu börjar du närma dig ett utmärkt läge för att göra motståndaren jan. Det fattas bara att du täpper till hålet i raden av band så att du har fem band i rad. Motståndaren har tvingats spräcka ett av sina band. Han behöver en sexa för att passera vallen.


Du har tvingat upp alla motståndarens brickor på sista platsen i spelet för hans del. Dessutom har han tvingats lägga sju blottor, eftersom han inte får lägga band i sitt eget första och andra kvarter. Nu behöver du bara slå ut hans blottor som ligger utanför hans kvarter ett. När du gjort det är spelet över; vit har vunnit på jan. Fyra poäng och trolig matchvinst

Nu är spelet slut. Vit har vunnit på jan eftersom svart har fler utslagna, tre brickor, än det finns platser att spela in brickorna på, två platser.