Vårtävlingen Vasabräde

Östermalmshallen.

Fantastisk arkitektur, eller hur?

Här passerade jag på väg till Vasamuseet, där jag varje vår håller i Vårtävlingen i Vasabräde.

Men jag förfasades. En stor ny saluhall hade tagit hela Östermalmstorg i anspråk. Som tur var visade den sig vara tillfällig i väntan på upprustning av hallen du ser på bilden. 

Vårtävlingen Vasabräde 6 april 2016


Vårtävlingen hölls nu för tredje året i rad så vi kan betrakta den som etablerad och en populär, opretentiös tradition. Liksom förra året tillämpades sk monradslottning, dvs de som uppnått ungefär samma poäng möter varandra. Elva spelare deltog, varav en spelare som nyligen deltagit i studiecirkeln Lära brädspel i Vänföreningens regi. Han klarade sig utmärkt och lyckades vinna ett av sina spel på jan, men förlorade lite olyckligt på sprängjan mot en erfaren spelare. Efter fem ronder, med två spel i varje rond stod Per-Johan som segrare, tätt följd av Jan. Kaj kom på tredje plats. Pris till vinnaren delas ut vid kommande årsmöte.

Så här såg det ut i Stockholm 22 april 2015

I Stockholm hade våren kommit långt. Passande namn alltså på vårtävlingen som i år ägde rum sent på säsongen, 22 april, näst sista veckan av brädspelsterminen som har onsdagen 29 april som sista speldag. 10 spelare deltog.

Som vanligt prövade tävlingsledaren några nya grepp när det gällde själva spelformen. Vi hann med fyra och en halv rond med två spel i varje rond, alltså sammanlagt nio spel. Efter varje rond grupperades spelarna i rangordning efter uppnått resultat. I efterföljande rond möttes ettan och tvåan, trean mötte fyran osv.. Tekniken att para ihop spelarna efter ackumulerat resultat kallas monrad, en teknik som är hämtad från schacket. Protokoll bifogas för dokumentationens skull.

Med kylspåpsmagneter markerade man sina uppnådda poäng på en tavla.

Två av deltagarna från våren studecirkel kom, Bo-Gunnar som deltagare och Christer som åskådare. Och en ny medlem, Johan, värvades till Brädspelsvännerna. Roligt!


Priset gick till Kaj som kom tvåa. Jag hade ju inget intresse att själv ta emot priset eftersom jag ju var tävlingsledare och hade valt pris till vinnaren.